REKLAMA

Poradnik konsumenta

Alkohol

  • Kategoria: Praktyczne informacje o produktach
  • Data: 28.02.2013 14:15

Kilka wiadomości przydatnych przy wyborze trunku.

Informacje zawarte poniżej są jedynie wskazówkami pomocnymi w sklepie przy wyborze trunku ze względu na jakość, pochodzenie czy użyte surowce do produkcji. Pominęliśmy kwestie dotyczące doboru alkoholu do potraw, technologii produkcji, sposobu picia itp., gdyż są one dobrze opracowane są na innych portalach.

Alkohole mocne.

Inaczej destylaty, są to najczęściej napoje alkoholowe o zawartości alkoholu 40% i więcej.

Podział ze względu na podstawowy surowiec:

  • powstałe ze zbóż – whisky, whiskey, wódka,
  • z kukurydzy – burbon,
  • z winogron – koniak, brandy, armaniak,
  • z jabłek – calvados,
  • z trzciny cukrowej – rum,
  • z ziemniaków - wódka,
  • z ryżu – sake.

Przydatne słownictwo przy wyborze whisky:

  • blended – whisky powstała z mieszania kilku gatunków,
  • single malt – whisky powstała w jednej destylarni,
  • single cask – whisky z jednej beczki,
  • pure malt – whisky słodowa,
  • cyfra lub liczba wskazuje na czas leżakowania.

Koniak i brandy.

Koniak /cognac/ produkowany jest tylko we francuskim okręgu Cognac, pozostałe winne destylaty nazywamy brandy lub armaniak.

Nazewnictwo używane do określenia wieku trunku:

  • V.S. (Very Special) lub *** - destylaty leżakujące w dębowych beczkach co najmniej dwa lata,
  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve - oznacza co najmniej cztery lata leżakowania,
  •  X.O. (Extra Old), Vieille Reserve lub Napoleon - destylaty co najmniej sześcioletnie (Napoleon przynajmniej czteroletni),
  • Vintage - tzw. rocznikowe, gdzie rok opisany na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu,
  • Hors d'Age – destylaty, których wiek trudno określić, lecz przeważnie przynajmniej 10-letnie.

Likiery i bittery.

Likiery i bittery to napoje alkoholowe o zawartości alkoholu min.15% powstałe na bazie czystego alkoholu z licznymi dodatkami owocowymi I cukrem (likiery) oraz chininy, cytrusów, ziół itp. (bittery).

Wino.

Podział win ze względu na kwasowość:

  •  wino wytrawne opisane jest na etykiecie jako: sec (francuskie), secco (włoskie) lub seco (hiszpańskie),
  • półwytrawne mają takie oznaczenia na etykietach: demi-sec, abbocato lub semiseco,
  • wina półsłodkie oznaczane są napisami: demi-doux (francuskie), semidolce (włoskie), semi-dulce (hiszpańskie),
  • słodkie - moelleux (francuskie), dolce (włoskie)lub dulce (hiszpańskie).

 Podział ze względu na kolor:

  • wina białe-blanc, bianco lub blanco,
  • czerwone – rouge, rosso i tinto,
  • wina różowe- rosé, rosato , rosado.

Podział win ze względu na jakość.

W krajach UE uniwersalnym skrótem, którym opisuje się wina wysokiej jakości jest V.Q.P.R.D. Dzielą się one na dwa typy:
  • najwyższą jakość mają wina oznaczone skrótem A.O.C. (Apellation d’origine contrôlée) - Francja, D.O.C.G. - Włochy, D.O. - Hiszpania,
  • nieco niższą zaś trunki opatrzone napisem A.O.V.Q.D.S - Francja, D.O.C. - Włochy, D.O.C. - Hiszpania,
  • wina stołowe oznaczane są we Włoszech skrótem IGT, we Francji vin de pays, w Hiszpanii zaś vino de la tierra.

Piwo.

Piwo to napój alkoholowy powstający w wynik i enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w zbożach oraz poddany procesowi fermentacji alkoholowej. Na naszym obszarze piwo od wieków powstawało ze słodu jęczmiennego, rzadziej pszenicznego, chmielu, wody i drożdży. Obecnie ze względu na oszczędności producenci coraz częściej do produkcji używają kukurydzy. Dlatego też kupując piwo zwracajcie uwagę na skład. Jeżeli na etykiecie zamiast napisu “Skład : woda, jęczmień, chmiel” jest “Skład: zawiera słód jęczmienny” i koniec, można być prawie pewnym, że piwo nie jest wyprodukowane w tradycyjny sposób i producent nie chce się chwalić co tam wrzucił.
Na marginesie ciekawe, dlaczego nikt jeszcze nie wyegzekwował od browarów podania na etykiecie składników?
Jeszcze jedna uwaga – jak sądzicie, czy jest możliwe, jak podają producenci, aby piwo niepasteryzowane mogło utrzymać świeżość w butelce czy puszce trzy do sześciu miesięcy ?
O klasyfikacji piw nie będziemy pisać, ponieważ większość z Was ma wyrobiony gust i wie czy woli ciemne, czy jasne, słabe czy mocne itp. Poza tym są liczne opracowania na ten temat.
  • Tag: wódka, piwo, wino, whisky, koniak, brandy, burbon
  • Autor: Cyryl Seredyński

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA