REKLAMA

Poradnik konsumenta

Mąka

  • Kategoria: Praktyczne informacje o produktach
  • Data: 28.02.2013 14:18

Czym różni się jedna mąka od drugiej?

Mąka to wyrób powstały ze zmielenia ziaren zbóż. Do jej wytworzenia używa się wielu surowców.

W zależności od zastosowanego surowca mąkę dzielimy na:

  • pszenną,
  • żytnią,
  • jęczmienną,
  • owsianą,
  • kukurydzianą,
  • sojową,
  • ryżową,
  • z grochu,
  • owsianą,
  • gryczaną.

Mąkę pszenną, ze względu na zawartość minerałów (tzw. ilość popiołu czyli pozostałość po spopieleniu mąki) dzielimy na:

  • typ 450: tortowa - zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650: zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050: zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Rodzaje mąki żytniej:

  • typ 500 - zawartość popiołu do 0,58%
  • typ 720 - zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400 - zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000 - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Kilka praktycznych uwag.

Im liczba niższa, tym mąka jaśniejsza (bielsza)

Mąka “grubsza” (z wyższą liczbą) generalnie jest zdrowsza

Nie zawsze cena idzie w parze z jakością. Najlepiej sprawdzić mąkę kilku producentów i trzymać się produktu sprawdzonego.

Kupując mąkę sprawdźcie, czy nie jest zbrylona. Wyczujecie to pod palcami, jeżeli jest, to znaczy, że była lub jest zawilgocona.


  • Tag: mąka pszenna, mąka żytnia, rodzaje mąki
  • Autor: Cyryl Seredyński

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA