REKLAMA

Poradnik konsumenta

Woda

  • Kategoria: Praktyczne informacje o produktach
  • Data: 28.02.2013 14:24

Woda pitna - jej rodzaje i kilka przydatnych informacji.

Podział wody ze względu na stopień mineralizacji.

Wodę dzielimy na:

  • wody naturalne źródlane – mineralizacja do 500mg/l - dobre dla dzieci, do gotowania, celów higienicznych, dla osób aktywnych fizycznie zalecane raczej wody mineralne,
  • wody stołowe- uzyskuje się je poprzez wzbogacenie minerałami wód źródlanych, można pić w dowolnych ilościach,
  • wody naturalne średnio zmineralizowane – 500-1500mg/l- dobre do celów profilaktyczno- zdrowotnych, można pić w dowolnych ilościach,
  • wody naturalne wysoko zmineralizowane –1500 – 4000mg/l – raczej nie należy podawać dzieciom,
  • wody lecznicze pow. 4000mg/l – pić po konsultacji z lekarzem.

Uwagi praktyczne.

Zalecane dzienne spożycie wody, razem z wodą zawartą w pokarmach, 1,5 – 2l dziennie, a w upalne dni nawet ponad 3 l. Woda uboga w minerały może je wypłukiwać z organizmu.

Jeżeli nie lubicie wody kwaśnej, kupujcie wody o jak najmniejszej ilości sodu Na+, najlepiej poniżej 5 mg/l.

Na etykiecie obowiązkowo musi być podany skład wody, ogólna mineralizacja (np.zawartość składników mineralnych 650 mg/l) oraz źródło, z którego pochodzi.

Najczęściej w ramach tej samej grupy, czyli np. wody źródlane cena nie ma wpływu na jakość i odwrotnie. Różnice dochodzące nieraz do 300% wynikają z marki producenta, kosztów reklamy, może lepszego i ładniejszego opakowania czy kosztów transportu.

Woda gazowana dłużej zachowuje świeżość, łatwiej gasi pragnienie, szybciej nasyca.
  • Tag: woda źródlana, woda mineralizowana, woda mineralna, woda gazowane
  • Autor: Aleksandra Seredyńska

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA