REKLAMA

Poradnik konsumenta

Wykaz dodatków E

  • Kategoria: Dodatki do żywności
  • Data: 03.09.2013 16:03

Dodatki do żywności oznaczane symbolem E.

Poniżej znajduje się szczegółowy wykaz wszystkich dodatków do żywności oznaczonych międzynarodowym symbolem E. Pamiętajcie, że producenci często wykorzystują zamiennie numer i nazwę dodatku.

Dodatki E dzielimy na:

E100 - E199 - barwniki

E200 - E299 - środki konserwujące

E300 - E399 -przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

E400 - E499 - emulgatory, stabilizatory i środki zagęszczające

E500 - E599 - regulatory pH i środki przeciwzbrylające (spulchniacze)

E600 - E699 - wzmacniacze smaku i zapachu

E700 - E799 - antybiotyki

E900 - E999 - środki słodzące, nabłyszczacze i inne

E1000 - E1299 - dodatki o różnym zastosowaniu

E1400 - E1500 - modyfikowane skrobie

E100 - E199 Barwniki

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

100 Kurkuma pomarańczowo- żółta barwa naturalne, roślinne spożywany w zbyt dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci
101 (i) Ryboflawina żółta barwa, witamina B2 naturalne, roślinne nieznane
101 (ii) Ryboflawiny-5'-fosforan żółta barwa, witamina B2 naturalne, roślinne nieznane
102 Tartrazyna żółta barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergie, działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka, zaburzenia widzenia
104 Żółcień chinolinowa zielono-żółta barwa syntetyczne może powodować alergie, u szczurów testowych zaobserwowano powstawanie nowotworów wątroby
106 Ryboflawiny-5-fosforan sodu żółta barwa, witamina B2 naturalne, roślinne nieznane
107 Żółcień 2G żółta barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergie, nadpobudliwość i astmy
110 Żółcień pomarańczowa S żółta barwa, barwnik azowy syntetyczne moze powodować alergie, u zwierząt doświadczalnych przy dużych dawkach zaobserwowano powstawanie nowotworów nerek
120 Karmina, Koszelina czerwona barwa naturalne, zwierzęce uważany za nieszkodliwy
122 Azorubina czerwona barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergie
123 Amarant czerwona barwa, barwnik azowy, dozwolony jedynie do dobarwiania win przeznaczonych na aperitify, alkoholi i ikry syntetyczne u zswierząt doświadczalnych zaobserwowano wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach
124 Pąs 4R czerowna barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergie
127 Erytrozyna czerwona barwa, dozwolony do stosowania jedynie do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych oraz sałatek owocowych z dodakiem wiśni syntetyczne może uwalniać jod i upośledzać funkcję tarczycy, u zwierząt laboratoryjnych zaobserwowano przypadki występowania zamian nowotworowych tarczycy. Odradza się spożywanie osobom z chorobami tarczycy
128 Czerwień 2G czerwona barwa syntetyczne może powodować alergie
129 Czerwień Allura AC czerwona barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergie
131 Błękit patentowy V niebieska barwa syntetyczne uważany za nieszkodliwy
132 Indygotyna niebieska barwa syntetyczne szkodliwy przy dyżych dawkach  połączenia z azotynem sodu (E250, E251), przy takim połączeniu u zwierząt laboratoryjnych powodował uszkodzenie materiału genetycznego
133 Błękit brylntowy FCF niebieska barwa syntetyczne nieznane
140 Chlorofile zielona barwa naturalne, roślinne uważane za nieszkodliwe
141 Chlorofili kompleksy miedziowe zielona barwa naturalne, roślinne uważane za nieszkodliwe
142 Zieleń S zielona barwa syntetyczne nieznane
150a Karmel naturalny brązowa barwa, silnie barwiący, lekko słodzący naturalne, roślinne uważany za nieszkodliwy
150b Karmel siarczynowy brązowa barwa syntetyczne, wytwarzany na bazie roślinnej uważany za nieszkodliwy
150c Karmel amoniakalny brązowa barwa syntetyczne, wytwarzany na bazie roślinnej w testach na zwierzętach zaobserwowano przy dużych dawkach skurcze i obniżenie ilości limfocytów (białych krwinek krwi)
150d Karmel amoniakalno - siarczynowy brązowa barwa syntetyczne, wytwarzany na bazie roślinnej może zawierać toksyczne związki, które podczas testów na zwierzętach w dużych ilościach powodowały u nich zmiany w obrazie krwi i wywoływały skurcze mięśni
151 Czerń brylantowa BN czarna barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergię
153 Węgiel czarna barwa naturalne, roślinne uważany za nieszkodliwy
154 Brąz FK brązowa barwa, barwnik azowy, dozwolony do stosowania jedynie przy produkcji wędzonych śledzi z Anglii i Norwegii syntetyczne, produkowany przez połączenie sześciu różnych barwników azowych może powodować alergię
155 Brąz HT brązowa barwa, barwnik azowy syntetyczne moze powodować alergie
160a Alfa-, Beta- i Gamma- karoten pomarańczowo- żółta barwa, mogą być w organizmie przekształcane na witaminę A naturalne, z surowców roślinnych spożywane w nadmiarze mogą powodować żółtawe zabarwienie skóry, uważane za nieszkodliwe
160b Annatto, Biksyna, Norbiksyna żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
160c Kapsantyna, Kapsorubina (Ekstrakt z papryki) pomarańczowa barwa naturalne, roślinne uważany za nieszkodliwy
160d Likopen (ekstrakt z pomidorów) czerwona barwa naturalne, roślinne, częściowo otrzymywany syntetycznie uważany za nieszkodliwy
160e Beta-apo-8'-karotenal (C30) pomarańczowo- żółta barwa syntetyczne nieznane
160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-ekarotenowego pomarańczowo- żółta barwa syntetyczne, identyczny z naturalnym nieznane
161a Flawoksantyna żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
161b Luteina żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
161c Kryptoksantyna żółta barwa, posiada pewne właściwości witaminy A naturalne, roślinne nieznane
161d Rubiksantyna żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
161e Wioloksantyna żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
161f Rodoksantyna żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
161g Kantaksantyna pomarańczowo - czerwona barwa, dozwolony do stosowania jedynie w kiełbasie sztrasburskiej syntetyczne wyprodukowane z karotenu lub naturalne, ziwrzęce lub roślinne, otrzymywane z grzybów i piór flamingów stosowany w tabletkach do opalania (powodował zabarwienie skóry) odkładach się w warstwach skóry i dlatego został zakazany do użytku w tym celu. Odradza się częste spożywanie.
161h Cytranaksantyna żółta barwa naturalne, roślinne nieznane
162 Ekstrakt buraczany, Czerwień buraczana, Betanina czerwona barwa naturalne, roślinne uważany za nieszkodliwy
163 Antocyjany od jasnoróżowej do ciemnoniebieskiej barwy naturalne, roślinne uważany za nieszkodliwy
170 Węglany wapnia biała barwa naturalne, mineralne uważany za nieszkodliwy
171 Dwutlenek tytanu biała barwa syntetyczny, mineralny uważany za nieszkodliwy
172 Tlenki i wodorotlenki żelaza żółta, czerwono- brązowa lub czarna barwa syntetyczne, mineralne uważane za nieszkodliwe
173 Aluminium metaliczna srebrno- szara barwa, stosowany w polewach i słodyczach do dekoracji ciast syntetyczne, mineralne podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Azheimera, może być również szkodliwy dla osób z chorobami nerek - nerki mogą nie wydalać aluminium.
174 Srebro metaliczna srebrna barwa, dozwolony jedynie w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów naturalne, mineralne może odkładać się w tkankach, oraz powodować zatrucia już przy spożyciu kilku gram, wydziela się z organizmu bardzo powoli wraz z moczem.
175 Złoto metaliczna barwa, dozwolony jedynie do dekoracji słodyczy i do likierów naturalne, mineralne może powodować zaburzenia w obrazie krwi
180 Czerwień litolowa BK czerwona barwa, barwnik azowy syntetyczne może powodować alergie
181 Taniny żółto- biała barwa, nadaje smak i zapach naturalne, roślinne lub syntetyczne w dużym stężeniu może powodować problemy żołądkowe i/lub ucisk tętnic


E200 - E299 Środki konserwujące

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

200 Kwas sorbinowy (sorbowy) środek konserwujący, ma lekko kwaśny smak syntetyczne uważany za nieszkodliwy
201 Sorbinian sodu środek konserwujący syntetyczne uważany za nieszkodliwy
202 Sorbinian potasu środek konserwujący syntetyczne uważany za nieszkodliwy
203 Sorbianian wapnia środek konserwujący syntetyczne uważany za nieszkodliwy
210 Kwas benzoesowy środek konserwujący, może zmieniać smak produktów syntetyczne może powodować alergie i/lub nasilać obiawy astmy
211 Benzoesan sodu środek konserwujący syntetyczne może powodować alerigie
212 Benzoesan potasu środek konserwujący syntetyczne może powodować alerigie
213 Benzoesan wapnia środek konserwujący syntetyczne może powodować alergie
214 Para-hydroksybenzoesan etylu środek konserwujący, może powodoważ zaminy smaku syntetyczne może powodować alergie, u zwierząt doświadczalny zauważono jego działanie odurzające, rozszerzające naczynia krwionośne oraz wywołyjące skurcze mięśni.
215 Sól sodowa para-hydroksybenzoesany etylu środek konserwujący syntetyczne patrz 214
216 Para-hydroksybenzoesan propylu środek konserwujący syntetyczne patrz 214
217 Sól sodowa E216 środek konserwujący syntetyczne patrz 214
218 Para-hydroksybenzoesan metylu środek konserwujący syntetyczne patrz 214
219 Sól sodowa E218 środek konserwujący syntetyczne patrz 214
220 Dwutlenek siarki/ bezwodnik kwasu siarkowego środek konserwujący, przeciwutleniacz syntetyczne powoduje straty witaminy B1 w produktach spożywczych, może powodować bóle głowy i nudności, a u astmatyków tzw. astmę siarczynową.
221 Siarczan sodu środek konserwujący syntetyczne patrz 220
222 Wodorosiarczan sodu środek konserwujący, środek bielący syntetyczne patrz 220
223 Dwusiarczan sodu (pirosiarczan sodu) środek konserwujący, przeciwutleniacz syntetyczne patrz 220
224 Dwusiarczan potasu (pirosiarczan potasu) środek konserwujący, przeciwutleniacz syntetyczne patrz 220
225 Siarczan potasu środek konserwujący, środek bielący w produkcji cukru syntetyczne może powodować obniżenie zawartości witamin w produktach spożywczych, uznany za nieszkodliwy dla organizmu
226 Siarczan wapnia środek konserwujący, przeciwutleniacz syntetyczne patrz 220
227 Wodorosiarczan wapnia środek konserwujący, przeciwutleniacz syntetyczne patrz 220
228 Wodorosiarczan potasu środek konserwujący, przeciwutleniacz syntetyczne patrz 220
230 Bifenyl (difenyl) środek konserwujący, wykorzystywany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w które zawijane są owoce cytrusowe, właściwości grzybobójcze syntetyczne może wnikać w skórkę owoców cytrusowych, przez co może wywołać alergie zarówno po spożyciu, jak i alergię kontaktową u osób które mają styczność z dużą ilością owoców cytrusowych np. w transporcie
231 2-hydroksydifenyl (orto-fenylofenol) środek konserwujący, właściwości grzybobójcze, używnay do dezynfekcji oraz impregnacji opakowań na owoce cytrusowe, jabłka i gruszki syntetyczne patrz 230, analogicznie dla jabłek i gruszek
232 Orto-fenylofenolan sodu środek konserwujący, właściwości grzybobójcze, używnay do dezynfekcji oraz impregnacji opakowań na owoce cytrusowe, jabłka i gruszki syntetyczne patrz 230, analogicznie dla jabłek i gruszek
233 Tiabendazol środek konserwujący, przeciwdziała rozwojowi grzybów na powierzchni owoców syntetyczne uważany za nieszkodliwy
234 Niazyna środek konserwujący, antybiotyk syntetyczne przy z byt częstym spożywaniu może utracić swoje właściwości lecznicze, uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczenia
235 Natamycyna środek konserwujący, atnybiotyk syntetyczne patrz 234
236 Kwas mrówkowy środek konserwujący naturalne wysokie stężenie ma właściwości moczopędne
237 Mrówczan sodu środek konserwujący naturalne wysokie stężenie ma właściwości moczopędne
238 Mrówczan wapnia środek konserwujący naturalne wysokie stężenie ma właściwości moczopędne
239 Hexametylenoczteroamina środek konserwujący syntetyczne może wywoływać alergie
240 Aldehyd mrówkowy (formaldehyd) środek konserwujący syntetyczne nieznane
242 Dwuwęglan dimetylu środek konserwujący syntetyczne nieznane
249 Azotyn potasu środek konserwujący syntetyczne patrz 250
250 Azotyn sodu środek konserwujący, stabilizator barwy syntetyczne w dużych ilościach powoduje utrudnienia w transporcie tlenu przez krew w organizmie, szczególnie niebespieczne dla niemowląt, może powodować rozwój komórek rakowych
251 Azotyn sodu środek konserwujący syntetyczne patrz 250
252 Azotyn potasu środek konserwujący syntetyczne patrz 250
260 Kwas octowy środek konserwujący, kwaśny smak syntetyczne lub naturalne uważany za nieszkodliwy
261 Octan potasu środek konserwujący, regulator kwasowości naturalne, roślinne lub syntetyczne uważany za nieszkodliwy
262 Dioctan sodu (octan sodu) środek konserwujący, regulator kwasowości naturalne roślinne lub syntetyczne uważany za nieszkodliwy
263 Ostan wapnia środek konserwujący, regulator kwasowości naturalne roślinne lub syntetyczne uważany za nieszkodliwy
270 Kwas mlekowy regulator kwasowości, przeciwutleniacz, środek konserwujący syntetyczne u noworodków może powodować zaburzenia przemiany materii, jeśli układ trawienny nie jest do końca rowinięty. dotyczy to form D(-) oraz DL kwasu mlekowego, forma L(+) jest bezpieczna. uważany za nieszkodliwy
280 Kwas propionowy środek konserwujący, może zmieniać smak i zapach potraw syntetyczne nieznane
281 Propionian sodu środek konserwujący syntetyczne nieznane
282 Propionian wapnia środek konserwujący syntetyczne nieznane
283 Propionian potasu środek konserwujący syntetyczne nieznane
284 Kwas borowy regulator kwasowości naturalne uważany za nieszkodliwy
285 Tetraboran sodu regulator kwasowości syntetyczne lub naturalne nieznane
290 Dwutlenek węgla gaz wykorzystywany głównie do pakowania żywności naturalne uważany za nieszkodliwy
296 Kwas jabłkowy regulator kwasowości, nadaje kwaśny smak syntetyczne uważany za nieszkodliwy
297 Kwas fumarowy regulator kwasowości naturalne uważany za nieszkodliwy


E300 - E399 Przeciwutleniacze
Numer Nazwa Funkcja Pochodzenie Możliwe skutki uboczne
300 Kwas askorbinowy, witamina C przeciwutleniacz, stabilizator barwy, składnik wzmacniający syntetyczne uważany za nieszkodliwy
301 Askorbinian sodu przeciwutleniacz syntetyczne uważany za nieszkodliwy
302 Askorbinian wapnia przeciwutleniacz syntetyczne uważany za nieszkodliwy
303 Askorbinian potasu przeciwutleniacz syntetyczne uważany za nieszkodliwy
304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i)
Palmitynian askorbinowy (ii)
stearynian askorbinowy
przeciwutleniacz syntetyczne uważany za nieszkodliwy
306 Ekstrakt naturalny tokoferolu (Witamina E) przeciwutleniacz naturalne, roślinne uważany za nieszkodliwy
307

Alfa-tokoferol

przeciwutleniacz, substancja wzbogacajaca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
308

Gamma-tokoferol

przeciwutleniacz syntetyczne uważany za nieszkodliwy
309

Delta-tokoferol

przeciwutleniacz syntetyczne uważany za nieszkodliwy
310 Galusan propylu przeciwutleniacz syntetyczne może wywoływać alergie, podejrzewa się, że utrudnia wchłanianie żelaza
311 Galusan oktylu przeciwutleniacz syntetyczne patrz 310
312 Galusan dodecylu przeciwutleniacz syntetyczne patrz 310
315 Kwas estrobowy (kwas izo-askorbinowy) przeciwutleniacz, stabilizator barwy syntetyczne nieznane
316 Erytroban sodu (izoaskorbinian sodu) przeciwutleniacz, stabilizator barwy syntetyczne nieznane
317 Kwas erytrobinowy przeciwutleniacz

318 Erytrobin sodu przeciwutleniacz

319 Butylo hydrochinon przeciwutleniacz syntetyczne nieznane
320 Butylohydroksyanizol (BHA) przeciwutleniacz syntetyczne przy spożyciu dużej dawki może powodować zaburzenia pracy wątroby, u zwierząt doświadczalnych stwoerdzono powstawanie wrzodów dwunastnicy, może wywoływać alergie
321 Butylohydroksytoluen (BHT) przeciwutleniacz syntetyczne patrz 320
322 Lecytyna emulgator, przeciwutleniacz naturalne, z olejów: sojowego, słonecznikowego i rzepakowego uważany za nieszkodliwy
325 Mleczan sodowy przeciwutleniacz, regulator kwasowości, konserwant, substancja wzmacniająca smak syntetyczne patrz 270
326 Mleczan potasowy przeciwutleniacz, regulator kwasowości syntetyczne patrz 270
327 Mleczan wapniowy przeciwutleniacz syntetyczne patrz 270
329 Mleczan magnezowy przeciwutleniacz syntetyczne patrz 270
330 Kwas cytrynowy przeciwutleniacz, regulator kwasowości otrzymany na drodze fermentacji pleśniowej uważany za nieszkodliwy
331 Cytryniany sodu przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
332 Cytryniany potasu przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
333 Cytryniany wapnia przeciwutleniacz, reguklator kwasowości, zagęstnik syntetyczne uważany za nieszkodliwy
334 Kwas winowy (L(+) i L(-)) przeciwutleniacz, regulator kwasowości, synergent naturalne, roślinne upośledza wchłanianie wapnia
335 Winiany sodu przeciwutleniacz, regulator kwasowości naturalne, roślinne w dużych dawkach działają przeczyszczająco, upośledzają wchłanianie wapnia
336 Winiany potasu przeciwutleniacz, regulator kwasowości naturalne, roślinne działają przeczyszczająco
337 Winian sodowo- potasowy przeciwutleniacz, regulator kwasowości naturalne, roślinne działa przeczyszczająco
338 Kwas fosforowy regulator kwasowości, przeciwutleniacz naturalne, mineralne w dużej dawce upośledza wchłanianie wapnia, magnezu oraz żelaza, może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia
339 Fosforany sodu regulator kwasowości, przeciwutleniacz, emulgator, stabilizator, wspomaga wiązanie wody naturalne, mineralne nadmierne spożycie może zakłócić przyswajanie innych substancji mieneralnych
340 Fosforany potasu przeciwutleniacz, regulatory kwasowości, emulgatory naturalne, mineralne patrz 339
341 Fosforany wapnia zagęstnik, środek spulchniający, regulator kwasowości, topnik, dodatek przeciwzbrylający naturalne patrz 339
343 Fosforany magnezu przeciwutleniacz, środek spulchniający, emulgator, środek przeciwzbrylający naturalne, mienralne patrz 339
350 Jabłczan sodu regulator kwasowości syntetyczne uznany za nieszkodliwy
351 Jabłczan potasu regulator kwasowości syntetyczne uznany za nieszkodliwy
352 Jabłczan wapnia regulator kwasowości syntetyczne uznany za nieszkodliwy
353 Kwas metawinowy (kwas diwinowy) emulgator, stabilizator, regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
354 Winian wapnia regulator kwasowości i stabilizator syntetyczne może upośledzać wchłanianie wapnia
355 Kwas adypinowy regulator kwasowości, substancja wzmacniająca smak syntetyczne nieznane
356 Adypinian sodu regulator kwasowości, substancja wzmacniająca smak, nadaje słonawy smak syntetyczne uważany za nieszkodliwy
357 Adypinian potasu regulator kwasowości, sybstancja wzmacniająca smak syntetyczne uważany za nieszkodliwy
363 Kwas bursztynowy regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
365 Fumaran sodu regulator kwasowości syntetyczne nieznane
366 Fumaran potasu regulator kwasowości syntetyczne nieznane
367 Fumaran wapnia regulator kwasowości syntetyczne nieznane
370 I,4-Heptonolakton regulator kwasowości, dodatek smakowy syntetyczne nieznane
375 Kwas nikotynowy (Niacyna, witamina B3) utrwalacz barwy, przeciwutleniacz naturalne uważany za nieszkodliwy
380 Cytrynian triamonu regulator kwasowości syntetyczne nieznane
381 Amonocytrynian żelaza regulator kwasowości, środek przeciwzbrylajacy syntetyczne nieznane
385 Sól wapniowo- disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA (EDTA wapniowo- disodowy) przeciwutleniacz syntetyczne może powodować poważne zaburzenia w przemianie materii, zabronione spożywanie przez dzieci do lat 2


E400 - E499 Emulgatory i środki zagęszczające

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

400 Kwas alginowy środek zagęszczający, żelujący naturalne, roślinne może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych
401 Alginian sodu środek zagęszczający, żelujący naturalne, roślinne patrz 400
402 Alginian potasu środek zagęszczający naturalne, roślinne patrz 400
403 Alginian amonu środek zagęszczający naturalne, roślinne patrz 400
404 Alginian wapnia środek zagęszczający naturalne, roślinne patrz 400
405 Alginian propylenowo- glikolowy środek zagęszczający, emulgator, stabilizator piany naturalne, roślinne może powodować alergie
406 Agar środek zagęszczający, żelujący naturalne, roślinne ogranicza wchłanianie minerałów, w dużych dawkach może działać przeczyszczająco
407 Karagen środek zagęszczający, żelujący naturalne, roślinne może ograniczać wchłanianie minerałów oraz działać przeczyszczająco
408 Furcelleran środek zagęszczający, stabilizator, emulgator naturalne, roślinne w dużych ilościach może powodować wzdęcia
410 Mączka chleba świętojańskiego środek zagęszczający, żelujący naturalne, roślinne może powodować alergie
411 Mączka z tamaryszku środek zagęszczający naturalne, roślinne w dużych ilościach może powodować wzdęcia
412 Guma guar środek zagęszczający, stabilizator naturalne, roślinne może powodować alergie
413 Tragakanta środek zagęszczający naturalne, roślinne w dużych dawkach może działać przeczyszczająco
414 Guma arabska środek zagęszczający, stabilizator, emulgator naturalne, roślinne może powodować alergie
415 Guma ksantanowa środek zagęszczający, stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
416 Guma karaya środek zagęszczający, stabilizator naturalne, roślinne może upośledzać wchłanianie minerałów, działać przeczyszczająco
417 Guma Tara środek zagęszczający, stabilizator naturalne, roślinne może powodować alergie
418 Guma gellan środek zagęszczający, żelujący, stabilizator syntetyczne działanie przeczyszczające
420 Sorbitol substancja słodząca, teksturotwórcza syntetyczne może powodować biegunki, u zwierząt dośwaidczalnych zaobserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek
421 Mannitol substancja słodząca, przeciwzbrylająca syntetyczne może powodować biegunki
422 Glicerol substancja utrzymująca wilgoć syntetyczne uważany za nieszkodliwy
430 Stearynian pilixyetylenu (8) emulgator syntetyczne nieznane
431 Stearynian polixyetylenu (40) emulgator syntetyczne nieznane
432

Monolaurynian Epolioksyetylenosorbitolu

emulgator syntetyczne może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu
433 Monooleinian Epolioksyetylenosorbitolu emulgator syntetyczne może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu
434 Monopalmitynian Epolioksyetylenosorbitolu emulgator syntetyczne może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu
435 Monostearynian Epolioksyetylenosorbitolu emulgator syntetyczne może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu
436 Tristearynian Epolioksyetylenosorbitolu emulgator syntetyczne może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu
440 Pektyna środek zagęszczający, żelujący naturalne, roślinne lub syntetyczne uważane za nieszkodliwe
441 Żelatyna środek zagęszczający, żelujący naturalne, zwierzęce uważana za nieszkodliwą
442 Fosfatydy amonu emulgator syntetyczne może prowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu
444 Octan izomaślanu sacharozy emulgator, stabilizator, stosowany jedynie do aromatyzowanych, bezalkoholowych napojów syntetyczne nieznane
445 Estry glicerolu i żywicy roślinnej emulgator, stabilizator syntetyczne nieznane
450 Difosforany emulgator, regulator kwasowości, stabilizator syntetyczne spożywane w dużych ilościach mogą pogarszac wchłanianie niektórych minerałów, oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia
451 Trifosforany emulgator, regulator kwasowości, stabilizator syntetyczne spożywane w dużych ilościach mogą pogarszac wchłanianie niektórych minerałów, oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia
452 Polifosforany emulgator, stabilizator syntetyczne patrz 451
460 Celuloza środek zagęszczający, emulgator, stabilizator, sybstancja wypełniająca naturalne, roślinne wzmaga trawienie, uważany za nieszkodliwy
461 Metyloceluloza środek zagęszczający, stabilizator naturalne, roślinne patrz 460
462 Etyloceluloza środek zagęszczający, wypełniacz, środek przeciwzbrylający, emulgator, błonnik pokarmowy naturalne, roślinne nadmierna ilość może powodować biegunkę
463 Hydroksypropyloceluloza środek zagęszczający, stabilizator naturalne, roślinne patrz 460
464 Hydroksypropylometyloceluloza środek zagęszczający, stabilizator naturalne, roślinne patrz 460
465 Etylometyloceluloza środek zagęszczający, stabilizator naturalne patrz 460
466 Karboksymetyloceluloza środek zagęszczający, stabilizator naturalne patrz 460
470 Sole sodowe, potasowe lub wapniowe kwasów tłuszczowych emulgator, substancja przeciwzbrylająca, stabilizator naturalne uważane za nieszkodliwe
471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych emulgator naturalne uważane za nieszkodliwe
472 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami emulgator, dopowiada za "nadmuchane" bułki syntetyczne uważane za nieszkodliwe
473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych emulgator syntetyczne uważane za nieszkodliwe
474 Sacharoglicerydy emulgator, stabilizator syntetyczne uważane za nieszkodliwe
475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu emulgaotr, stabilizator syntetyczne uważane za nieszkodliwe
476 Polirycynoleinian poliglicerolu emulgator, stabilizator syntetyczne u zwierząt eksperymentalnych zauważono powiększenie wątroby i nerek
477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego emulgator syntetyczne nieznane
478 Mieszanina glicerolu oraz kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym i glikolu propylenowego emulgator, stabilizator syntetyczne nieznane
479 Zestryfikowany olej sojowy emulgator syntetyczne nieznane
480 Dioktylosulfobursztynian sodowy emulgator suntetyczne może działać jak środek przyczyszczający
481 Stearoilomleczan sodu emulgator, stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
482 Stearoilomleczan wapnia emulgator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
483 Winian stearylu emulgator, stabilizator syntetyczne nieznane
484 Cytrynian stearylu emulgator, stabilizator syntetyczne nieznane
485 patrz 441


490 Glikol propylenowy rozpuszczalnik syntetyczne w nadmiernych ilościach może wywołać egzemę
491 Monostearynian sorbitolu emulgator, stabilizator syntetyczne przty dużych dawkach u zwierząt laboratoryjnych zaobserwowano uszkodzenia organów wewnętrznych, biegunki i kamienie moczowe w pęcherzu
492 Tristearynian sorbitolu emulgator syntetyczne patrz 491
493 Monolaurynian sorbitolu emulgator syntetyczne patrz 491
494 Monooleinian sorbitolu emulgator syntetyczne patrz 491
495 Monopalmitynian sorbitolu emulgator syntetyczne patrz 491

E500 - E599 Regulatory kwasowośći, sybstancje przeciwzbrylające i inne

Numer

Nazwa

Funcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

500 Węglan sodu regulator kwasowości syntetyczne przedawkowanie może powodować uszkodzenia nerek oraz nadmierne wydzielanie soku żołądkowego
501 Węglan potasu regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
503 Węglan amonu regulator kwasowości syntetyczne w nadmiarze może powodować zakwaszenie krwi
504 Węglan magnezu regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
505 Węglan żelaza regulator kwasowości, dodatek wzbogacający żelazem naturalne, mineralne uważany za nieszkodliwy
507 Kwas chlorowodorowy (solny) regulator kwasowości syntetyczne skoncentrowany kwas może powodować uszkodzenia tkanek, w żywności występuje w dawkach nieszkodliwych
508 Chlorek potasu zamiennik soli syntetyczne uważany za nieszkodliwy
509 Chlorek wapnia sekwestrant, substancja stabilizująca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
510 Chlorek amony pożywka dla drożdży, dodatek smakowy naturalne nieznane
511 Chlorek magnezu stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
512 Chlorek cyny stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
513 Kwas siarkowy regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
514 Siarczan sodu regulator kwasowości, stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
515 Siarczan potasu zamiennik soli syntetyczne uważany za nieszkodliwy
516 Siarczan wapnia regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
517 Siarczan amonu stabilizator syntetyczne może powodować dolegliwości żołądkowo- jelitowe
518 Siarczan magnezu suplement żywieniowy naturalne, mienralne działanie przeczyszczające
520 Siarczan glinu środek filtracyjny syntetyczne może powodować alergie
521 Siarczan sodowo- glinowy regulator kwasowości syntetyczne może powodować alergie
523 Siarczan amonowo- glinowy stabilizator syntetyczne uważany za nieszkodliwy
524 Wodorotlenek sodu regulator kwasowości, rozpuszcalnik barwników syntetyczne uważany za nieszkodliwy
525 Wodorotlenek potasu regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
526 Wodorotlenek wapnia sybstancja wiążąca (teksturotwórcza) syntetyczne uważany za nieszkodliwy
527 Wodorotlenek amonu regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
528 Wodorotlenek magnezu regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
529 Tlenek wapnia regulator kwasowości syntetyczne uważany za nieszkodliwy
530 Tlenek magnezu regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
535 Żelazocyjanek sodu substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
536 Żelazocyjanek wapnia substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
537 Żelazocyjanek manganu substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
538 Żelazocyjanek wapnia substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
540 Difosforan dwuwapniowy substancja spulchniająca syntetyczne nieznane
541 Fosforan glinowo- sodowy substancja spulchniająca syntetyczne nieznane
542 Fosforan kostny substancja przeciwzbrylająca syntetyczne nieznane
543 Polifosforan sodowo- wapniowy emulgator syntetyczne nieznane
544 Polifosforan wapnia emulgator syntetyczne nieznane
545 Polifosforan amonu emulgator syntetyczne nieznane
546 Polifosforan magnezu emulgator syntetyczne nieznane
550 Krzemian sodu substancja przeciwzbrylająca syntetyczne nieznane
551 Dwutlenek krzemu substancja przeciwzbrylająca syntetyczne uważany za nieszkodliwy
552 Krzemian wapnia substancja przeciwzbrylająca naturalne uważany za nieszkodliwy
553 Krzemian magnezu substancja przeciwzbrylająca naturalne spożywany w zbyt dużych ilościach może powodować uszkodzenie nerek
554 Krzemian sodowo- glinowy substancja przeciwzbrylająca naturalne prowadzi do chorób spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie, przypuszcza się, iż glin jest jednym z czynników odpowiadających za wywoływanie choroby Alzheimera, szkodliwe dla osób z chorpbami nerek
555 Krzemian potasowo- glinowy substancja przeciwzbrylająca naturalne patrz 554
556 Krzemian wapniowo- glinowy substancja przeciwzbrylająca naturalne patrz 554
557 Krzemian cynku substancja przeciwzbrylająca naturalne nieznane
558 Bentonit substancja klarująca naturalne uważany za nieszkodliwy
559 Kaolim (krzemian glinu) substancja przeciwzbrylająca, klarująca naturalne patrz 554
570 Kwas stearynowy emulgatory naturalne uważany za nieszkodliwy
571 Stearynian amony substancja przeciwzbrylająca syntetyczne nieznane
572 Stearynian magnezu substancja przeciwzbrylająca syntetyczne nieznane
573 Stearynian glinu substancja przeciwzbrylająca syntetyczne nieznane
574 Kwas glukonowy sekwestrant syntetyczne nieznane
575 Lakton kwasu glukonowego regulator kwasowości i dodatek smakowy syntetyczne uważany za nieszkodliwy
576 Glukonian sodu sekwestrant syntetyczne uważany za nieszkodliwy
577 Glukonian potasu regulator kwasowości, stabilizator naturalne uważany za nieszkodliwy
578 Glukonian wapnia sekwestrant, stabilizator naturalne uważany za nieszkodliwy
579 Glukonian żelaza stabilizator, emulgator syntetyczne nieznane
585 Mleczan żelaza stabilizator, emulgator syntetyczne uważany za nieszkodliwy

E600 - E699 Wzmacniacze smaku

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

620 Kwas glutaminowy wzmacniacz smaku syntetyczne u osób wrażliwych: bóle głowy, sztywnienie karku, duszności, przyspieszone bicie serca, pocenie, biegunka, w niektórych środowiskach naukowych przypuszcza się również, iż kwas glutaminowy i jego pochodne mają właściwości uzależniające, powodujące nadmierny apetyt i nienasycenie, jak również możliwe oddziaływanie na układ nerwowy
621 Glutaminian sodu wzmacniacz smaku syntetyczne patrz 620
622 Glutaminian potasu wzmacniacz smaku syntetyczne patrz 620
623 Dwuglutaminian wapnia wzmacniacz smaku syntetyczne patrz 620
624 Glutaminian monoamonowy wzmacniacz smaku syntetyczne patrz 620
625 Dwuglutaminian magnezu wzmacniacz smaku syntetyczne patrz 620
626 Kwas guanylowy wzmacniacz smaku syntetyczne nieznane
627 Guanylan disodowy wzmacniacz smaku, posiada 10-20krotnie silniejsze działanie jako polepszacz od kwasu glutaminowego (E620) syntetyczne nieznane, zbyt mało badań
628 Guanylan dipotasowy wzmacniacz smaku syntetyczne nieznane
629 Guanylan wapniowy wzmacniacz smaku syntetyczne nieznane
630 Kwas inozynowy wzmacniacz smaku naturalne nieznane
631 Inozynian dwusodowy wzmacniacz smaku, posiada 10-20krotnie silniejsze działanie jako polepszacz od kwasu glutaminowego (E620) naturalne nieznane, zbyt mało badań
632 Inozynian dwupotasowy wzmacniacz smaku naturalne nieznane
633 Inozynian wapniowy wzmacniacz smaku naturalne nieznane
634 Rybonukleotydy wapnia wzmacniacz smaku naturalne nieznane
635 Rybonukleotydy dwusodowe wzmacniacz smaku naturalne nieznane
636 Maltol wzmacniacz smaku naturalne nieznane
637 Etylmaltol wzmacniacz smaku syntetyczne nieznane
640 Glicyna i jej sól sodowa składnik odżywczy, intensyfikuje smak słodki syntetyczne uważane za nieszkodliwe


E700 - E799 Antybiotyki

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

710 Spiramycyny antybiotyk, dozwolony tylko za specjalną zgodą naturalne nieznane
713 Tylozyna antybiotyk, dozwolony tylko za specjalną zgodą naturalne nieznane

E900 - E999 Środki słodzące, nabłyszczacze i inne

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

900 Dimetylopolisiloksan środek przeciwpieniący syntetyczne nieznane
901 Wosk pszczeli jadalne powłoki, nabłyszczacz naturalne uważany za nieszkodliwy
902 Wosk candelilla jadalne powłoki, nabłyszczacz naturalne uważany za nieszkodliwy
903 Wosk carnauba jadalne powłoki, nabłyszczacz naturalne uważany za nieszkodliwy
904 Szelak jadalne powłoki, nabłyszczacz naturalne uważany za nieszkodliwy
905 Parafina, Wazelina jadalne powłoki, nabłyszczacz naturalne uważany za nieszkodliwy
906 Żywica benzoesowa jadalne powłoki, nadaje smak, nabłyszczacz naturalne uważany za nieszkodliwy
907 Wosk krystaliczny jadalne powłoki naturalne uważany za nieszkodliwy
908 Wosk z otrąb ryżowych jadalne powłoki naturalne uważany za nieszkodliwy
912 Ester kwasu montanowego jadalne powłoki, środek nabłyszczający syntetyczne uważany za nieszkodliwy
913 Lanolina jadalne powłoki, nabłyszczacz naturalne, zwierzęce uważany za nieszkodliwy
915 Estry Kolofanu stabilizator, nadaje smak syntetyczne nieznane
920 Cysteina polepszacz chleba naturalne nieznane
921 Cystyny polepszacz chleba naturalne nieznane
922 Nadsiarczek potasu polepszacz chleba

923 Nadsiarczek amonu polepszacz chleba

924 Bromian potasu środek bielący mąkę syntetyczne nieznane
925 Chlor środek bielący mąkę syntetyczne uważany za nieszkodliwy
926 Dwutlenek chloru środek bielący, konserwant syntetyczne uważany za nieszkodliwy
927a Azodikarbonamid polepszacz chleba syntetyczne nieznane
927b Mocznik roztwór buforowy syntetyczne nieznane
928 Nadtlenek benzoilu polepszacz chleba syntetyczne nieznane
930 Nadtlenek wapnia polepszacz chleba syntetyczne nieznane
938 Argon propelent naturalne uważany za nieszkodliwy
939 Hel propelent naturalne uważany za nieszkodliwy
940 Dichlorodifluormetan propelent, środek przeciw zamarzaniu syntetyczne nieznane
941 Azot propelent, środek zamrażajacy naturalne uważany za nieszkodliwy
942 Tlenek azotu propelent, środek spieniający naturalne uważany za nieszkodliwy
950 Acesulfam K słodzik syntetyczne kontrowersyjny środek, prawnie uznany za nieszkodliwy, jest jednak wiele badań wskazujących na jego negatywne działanie na organizm, polecamy unikać
951 Aspartam słodzik syntetyczne kontrowersyjny środek, prawnie uznany za nieszkodliwy, jest jednak wiele badań wskazujących na jego negatywne działanie na organizm, polecamy unikać
952 Cyklaminiany słodzik syntetyczne w badaniach na zwierzętach wykryto zmiany nowotworowe pęcherza, zmniejszoną płodność zwierząt laboratoryjnych oraz zmiany w komórkach
953 Izomaltoza słodzik syntetyczne nieznane
954 Sacharyna słodzik syntetyczne patrz 952
955 Sukroza słodzik syntetyczne nieznane
957 Taumatyna słodzik naturalne nieznane
959 Neohesperidin słodzik syntetyczne uważane za nieszkodliwe
965 Maltitol słodzik, regulator wilgoci syntetyczne możliwe biegunki
966 Laktitol słodzik syntetyczne możliwe biegunki
967 Ksylitol słodzik, regulator wilgoci syntetyczne możliwe biegunki
999 Ekstrakt kwilai (Quillaia)(mysłoka) środek pianotwórczy naturalne zawiera toksynę saponinę, dawniej był zakazany, skutki uboczne nieznane

E1000 - E1299 Dodatki o różnym zastosowaniu

Numer Nazwa Funkcja Pochodzenie Możliwe skutki uboczne
1000 Kwas chlorowy emulgator naturalne lub syntetyczne nieznane
1105 Lizozym konserwant naturalne może wywoływać alergie
1200 Polidekstroza środek zagęszczający syntetyczne może mieć działanie przyczyszczajace
1201 Poliwinylopirolidon środek zagęszczający, stabilizator syntetyczne nieznane
1202 Nierozpuszczalny poliwinylopirolidon substancja klarująca syntetyczne nieznane

E1400 - E1500 Modyfikowane skrobie

Numer

Nazwa

Funkcja

Pochodzenie

Możliwe skutki uboczne

1400 Dekstryna zagęstnik naturalne nieznane
1401 Skrobia modyfikowana kwasami zagęstnik naturalne nieznane
1402 Skrobia modyfikowana zasadami zagęstnik naturalne nieznane
1403 Skrobia bielona zagęstnik naturalne nieznane
1404 Skrobia utleniona zagęstnik naturalne uważane za nieszkodliwe
1410 Fosforan monoskrobiowy zagęstnik naturalne może zaburzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza
1411 Glicerol diskrobiowy zagęstnik naturalne uważane za nieszkodliwe
1412 Fosforan diskrobiowy zagęstnik naturalne patrz 1410
1413 Fosforylowany fosforan diskrobiowy zagęstnik naturalne patrz 1410
1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy zagęstnik naturalne patrz 1410
1420 Skrobia acetylowana (monooctan skrobi) zagęstnik naturalne uważane za nieszkodliwe
1421 Skrobia acetylowana zagęstnik naturalne uważane za nieszkodliwe
1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy zagęstnik naturalne uważane za nieszkodliwe
1423 Acetylowany glicerol diskrobiowy zagęstnik naturalne uważane za nieszkodliwe
1440 Hydroksypropyloskrobia zagęstnik naturalne w bardzo dużych dawkach może prowadzić do uszkodzenia nerek
1441 Hydroksypropyloglicerol diskrobiowy zagęstnik naturalne patrz 1440
1442 Hydroksypropulofosforan diskrobiowy zagęstnik naturalne patrz 1440
1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego zagęstnik naturalne patrz 1440

  • Tag: dodatki E, dodatki do żywności
  • Autor: Aleksandra Seredyńska

Dodaj swoją opinię:

comments powered by Disqus
REKLAMA