REKLAMA

Poradnik konsumenta

Najnowsze artykuły
  • Wykaz dodatków E

    Dodatki do żywności oznaczane symbolem E. Poniżej znajduje się szczegółowy wykaz wszystkich dodatków do żywności oznaczonych mi...

    Czytaj dalej »
  • Jak czytać etykiety?

    Czytanie etykiet to podstawa przy codziennych zakupach. Aby podczas zakupów wybierać produkty wartościowe należy albo już znać kupowane ...

    Czytaj dalej »
  • Instytucje pomocne w ochronie zdrowia i praw konsumenta

    Instytucje ochrony praw i bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Gdy zajdzie potrzeba, oby jak najrzadziej, w walce z producentami i dostaw...

    Czytaj dalej »
  • Tłuszcze spożywcze

    O tłuszczach słów kilka. Rola tłuszczu w organizmie. Tłuszcze są jednym z elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowa...

    Czytaj dalej »
  • Na co zwracać uwagę w sklepie?

    Kilka porad ułatwiających dokonanie racjonalnych zakupów. Wybór sklepu. Nie będziemy tu oceniać, który sklep jest tańszy, ponieważ ka...

    Czytaj dalej »
  • Kod kreskowy. Kod kraju pochodzenia produktu.

    Jakie informacje zawiera kod kreskowy produktu? Kod kreskowy inaczej kod EAN składa się z czterech części: prefiks, czyli trzy pie...

    Czytaj dalej »
  • Dodatkowe substancje stosowane w przemyśle spożywczym

    Czyli rozszyfrujmy symbol E. W przemyśle spożywczym używa się dodatkowych substancji oznaczonych literą E i odpowiednim numerem, któryc...

    Czytaj dalej »
  • Woda

    Woda pitna - jej rodzaje i kilka przydatnych informacji. Podział wody ze względu na stopień mineralizacji. Wodę dzielimy na: wody natu...

    Czytaj dalej »
  • Soki, nektary, napoje

    Co pić i jak nie dać nabić się w butelkę? Soki Sok to napój, który jest zdolny do fermentacji, ale niesfermentowany. Wytworzony ze...

    Czytaj dalej »
  • Ryby

    Ryby pakowane i nie tylko - podstawowe informacje. Co powinno znaleźć się na opakowaniu ryby? Każdy producent musi podać: nazwę ryby...

    Czytaj dalej »
  • Nabiał

    Kilka podstawowych informacji o produktach nabiałowych. Sery. W Polsce, ze względu na zawartość tłuszczu, wyodrębnić możemy sery: ...

    Czytaj dalej »
  • Mąka

    Czym różni się jedna mąka od drugiej? Mąka to wyrób powstały ze zmielenia ziaren zbóż. Do jej wytworzenia używa się wielu su...

    Czytaj dalej »
  • Makarony

    Parę przydatnych informacji o makaronach. Ze względu na surowiec rozróżniamy makarony: z mąki pszennej semoliny wyprodukowanej z...

    Czytaj dalej »
  • Jaja

    Co oznaczają symbole na jajkach? Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupce numer...

    Czytaj dalej »
  • Alkohol

    Kilka wiadomości przydatnych przy wyborze trunku. Informacje zawarte poniżej są jedynie wskazówkami pomocnymi w sklepie przy wyborze...

    Czytaj dalej »
REKLAMA